Hlavní navigace

WiMAX a GSM v notebooku ThinkPad (Lenovo AKA IBM)

9. 6. 2008 11:26 Tomáš Kapler

Je to již asi 3 roky, co se u nás ve všech médiích skloňovala bezdrátová technologie/stan­dard WiMAX, která přinášela téměř pohádkové možnosti konektivity – vysoká rychlost, spolehlivost, kvalitní QoS atd. Bohužel, jak to už u nás bývá, příliš se nevyužívá. Není to ale kvůli ceně (cena přístupových prvků pro klienty je pod 10 tisíc Kč, AP jsou za statisíce až jednotky milionů), která je téměř prkotinou, když vezmete slušnou propustnost systému (desítky Mb/s) ohromný dosah (až desítky kilometrů) a fungování na jednotky kilometrů i bez přímé viditelnosti (tzv. NLOS). Problém jsou frekvence, které jsou zabrané a často prakticky nevyužívané mobilními operátory a dalšími subjekty, ještě z doby, kdy WiMAX jako standard neexistoval.

Nicméně i zde existují ostrůvky, kde operátoři mohli WiMAX nasadit, osobně mám zkušenosti s WiMAX službou WIA MAX – skvělá garantovaná dostupnost, perfektní hlas díky kvalitnímu QoS, mobilita (resp. přenositelnost) a nízká cena (ve srovnání s jinými garantovanými službami pro firmy), prostě absolutní spokojenost. Jediná nevýhoda je, že prostě není všude.

No ale to jsem odběhl od tématu a titulku článku – WiMAX je jak známo pár let standard a tak se mohlo pracovat na zmenšení, slevnění a integraci WiMAX čipů do čehokoliv a právě první taková vlašťovka se objevila – dnes oznámené notebooky ThinkPad (vyrábí Lenovo, dříve IBM) budou obsahovat WiMAX. Samozřejmě ne všechny typy, je to příplatková záležitost, cenu nevím, každopádně to bude i v nejmenších 12 palcových noteboocích. WiMAX má jinak řešenou autentifikaci, autorizaci a zabezpečení než má WiFi, přesto i tam lze mít služby, které budou umožňovat volný pohyb uživatelů, podobně jako mají někteří WiFi operátoři (m.j. i ona výše zmíněná firma, se svým WIA WiFi). Na rozdíl od WiFi ale s WiMAXem nepotřebujete přímou viditelnost, dosah lze měřit přinejhorším na kiliometry a kvalita je neporovnatelně jinde, protože WiMAX je od začátku navržen právě pro řešení venkovního připojení.

Je ovšem otázka, jestli to bude fungovat i u nás, dostupnost WiMAX u Lenovo ThinkPad notebooků řady X, SL, T a R je oznámená jako US only, což ovšem nemusí nic znamenat, protože u nás lze použít i některé jiné WiMAX označné US only, panuje okolo toho trocha nejasností a neznalostí. Pro evropský trh zas notebooky mají v sobě GSM, což sice není taková technologická novinka, ale zas může zaujmout více lidí, které nebaví furt připojovat nějaký modem. Chtělo by to ale aby ČTÚ něco dělalo s těmi nevyužívanými frekvencemi pro WiMAX, bohužel operátoři, co je dostali darem ke svým 3G licencím za miliardy se jich asi jen tak nevzdají.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).