Hlavní navigace

Seznam se polepšuje, škoda jen že ...

9. 8. 2007 15:52 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Možná jsme v uplynulých pár dnech četli mé články Seznam podvádí s výsledky vyhledávání a Seznam změní své chování. Dostatečně?, jestli ne, tak v následujících odstavcích shrnu co se dělo.

Poté, co Atlas začal zobrazovat fulltextové výsledky Seznamu, všiml jsem si toho, že na nejdůležitější klíčová slova z daných oborů Seznam ve svém fulltextu záměrně podvádí a dává své vlastní servery na první místo. Nejdřív to pár chytrolínů napadalo jako nepodložené, nakonec ale sám majitel Seznamu toto chování přiznal, ovšem neshledával na něm nic divného.

Na to zareagoval jeden uživatel sběhlejší v podobných praktickách a obrátil se na Úřad na ochranu hospodářské soutěže s žádostí o prošetření, zda-li nedochází ke zneužívání dominantního postavení na trhu. Pravděpodobně také zareagovali někteří velcí klienti, kterým se nelíbilo, že Seznam lže když tvrdí, že ve fulltextu umístit stránku nahoru, že algoritmus funguje automaticky, a že je ručně předbíhá (tito klienti platí Seznamu deseti až statisíce měsíčně, aby se na první stránku dostali, Seznam ručním zásahem posunul třeba své Sreality o 30 míst výše).

Tehdy se opět ozval sám pár nejvyšší Seznamu a smazal! svůj předchozí příspěvek a napsal, že od září budou tento svůj podvodně vyšvihnutý výsledek alespoň označovat. To ovšem neřeší prakticky vůbec nic, dost možná naopak bude tento výsledek ještě výraznější a stále tak bude docházet ke zvýhodňování jednoho hráče na trhu z pozice dominantního vyhledavače. Krom toho u jednoho oboru – realit – byl ještě zobrazován nad všemi výsledky ještě speciální panel se 4 odkazy na službu Sreality, který také nikdo jiný nemohl mít a tento nebyl zobrazován jen na 1 či 2 slova jako u jiných oborů, ale na prakticky jakékoliv slovo či slovní spojení na téma byty, nemovitosti, pozemky, kanceláře… A k tomu se nevyjádřil Lukačovič vůbec.

Poslední vývoj

A tím se dostávám ke dnešku – Seznam konečně tento speciální panýlek zrušil. Takže alespoň jeden problém opravdu odstranil a za to mu patří můj první dík. Pakliže odstraní i to nesmyslné upřednostňování vlastních serverů, tak budu spokojen, myslím, že je to i v jeho zájmu.

V čem vidím chyby

Už jsem psal, že jsem v některých případech u některých mých klientů konkurentem těchto upřednostňovaných služeb. Ovšem mně vůbec nevadí to, že je třeba Sreality na prvním místě. Mně vadí, jak se tam dostal. Sreality je zdaleka nepoužívanější server svého druhu, i na Google je přirozenou cestou na 2. pozici, ovšem u Seznam fulltextu na 31.! Místo aby Seznam opravil pořádně své algoritmy tak, aby kvalitně zobrazovaly důležité servery na začátku, tak jej tímto způsobem tajně ručně přesunul To je nejen z obchodního hlediska značně neetické, ale opravdu velmi špatná vizitka pro jeho fulltext. Kdybych měl shrnout problémy, které v této kauze vidím, pak by to bylo

  1. to že vůbec server vlastní vertikální služby, které konkurují jeho význačným zákazníkům
  2. to že falšuje přirozené výsledky vlastního fulltextu
  3. to že vlastní fulltext server není schopen nabídnout výsledky přirozeně
  4. to že nejnavštěvovanější servery nadají pár promilí svého obratu na optimalizaci pro vyhledavače a spoléhají na to, že jejich matka vlastní vyhledavač zfalšuje
  5. to že se Seznam neomluvil za to, že 2 roky takto podvádí
  6. to že Ivo maže svůj názor, když zjistí, že byl chybný a že dokonce i maže slušné nesouhlasné komentáře k jeho článkům a snaží se tak vytvořit aureolu dokonalého bezchybného poloboha (ještě by mohl začít nadávat na Apple, zveřejňovat délku svého penisu krát 3 a svého IQ × 2 a už by mu chyběla jen zkratku RH)

Seznamu fandím, myslím, že odstranění těchto chyb by nic nestálo (v některých případech by naopak mohli vydělat) a jeho pozici by to nijak neovlivnilo.

Myslíte si, že Seznam

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).